Κορησσία, Κέα
22880 ...

Χωριά

Πύργος
Είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Είναι σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο το οποίο έχει αναδείξει κορυφαίους Έλληνες γλύπτες όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δημήτριος Φιλιππότης, ο Λουκάς Δούκας, κ.α.
Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια του θα θαυμάσετε τα μαρμάρινα περίθυρα των σπιτιών, τις μαρμάρινες κρήνες και κάθε έκφραση της μαρμαροτεχνίας. Αξίζει να επισκεφθείτε το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών.


Βώλαξ
Είναι ένα μεσαιωνικό καθολικό χωριό, χτισμένο σε οροπέδιο στο κέντρο της Τήνου και είναι περιτριγυρισμένο από ολοστρόγγυλους γρανιτένιους βράχους που αποτελεί ένα μοναδικό στον κόσμο εδαφολογικό φαινόμενο.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλαθοπλεκτική. Επισκεπτόμενοι τα εργαστήρια καλαθοποιίας θα τους θαυμάσετε από κοντά να φτιάχνουν τα καλάθια και μπορείτε να αγοράσετε κάποιο της αρεσκείας σας.


Καρδιανή
Από τα ομορφότερα χωριά της Τήνου το οποίο έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι κτισμένη στην πλαγιά του βουνού Πατέλες και έχει καταπληκτική θέα.
Αξίζει να περιηγηθείτε στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια της και να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική του χωριού με τα δίπατα σπίτια, τα σκαλοπάτια, τις καμάρες και τις αυλές με τα λουλούδια.

Το παραπάνω κείμενο είναι ενδεικτικό. Υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης – προσθήκης χωριών ή κειμένου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας.