Κορησσία, Κέα
22880 ...

Αξιοθέατα

Εκκλησίες – Μοναστήρια

22830 223336

Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμβολο της ελληνικής ορθοδοξίας. Ανεγέρθηκε στα 1823, στο σημείο που βρέθηκε η Ιερή Εικόνα της Παναγίας από την Αδελφή Πελαγία. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αδελφή Πελαγία, μια νεαρή μοναχή από την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου είδε σε όραμα την Παναγία να της ζητά να βρει και να φέρει στο φως τη θαυματουργή εικόνα.
Στη θαυματουργή εικόνα, η Παναγία απεικονίζεται σε στάση προσευχής να προφέρει τα λόγια από ένα ανοιχτό βιβλίο. Απέναντί της είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ που κρατάει στα χέρια του έναν κρίνο ο οποίος συμβολίζει την αγνότητα, ενώ το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή περιστεριού κατεβαίνει από τον ουρανό.


Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κεχροβουνίου, από τα ιστορικότερα και σημαντικότερα μοναστήρια της Ελλάδας.
Ιδρύθηκε τον 10ο ή 11ο αιώνα, από τρεις πιστές αδελφές και με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε σε πολυπληθή μοναστική κοινότητα.
Σήμερα το μοναστήρι μοιάζει με παραδοσιακό κυκλαδικό χωριό με καμάρες, λιθόστρωτα σοκάκια, μαρμάρινες βρύσες και κυβόσχημα λευκά οικήματα. Στο μοναστήρι ασκήτευσε η Αγία Πελαγία, της οποίας το όραμα οδήγησε στην εύρεση Ιερής Εικόνας της Παναγίας στις 30 Ιανουαρίου 1823.
Αξίζει να επισκεφθείτε το καθολικό της Μονής στο όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο κέντρο της και έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο καλυμμένο με φύλλα χρυσού και εντυπωσιακή μεταβυζαντινή αγιογραφία. Επίσης, το κελί της Αγίας Πελαγίας, το ρωσικό επιτάφιο του 1558 και το μουσείο της Μονής όπου εκτίθενται εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα, εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια.
Η Ιερά Μονή Κεχροβουνίου βρίσκεται σε απόσταση 500μ από το χωριό Αρνάδος.

22830 41218
10:00-12:00 & 17:00-19:00
Χάρτης

22830 23414 10:30-15:00
Χάρτης

Μονή Ουρσουλινών που ιδρύθηκε το 1862 στο χωριό Λουτρά από την Μαρία-Άννα Ληβς.
Βρίσκεται μέσα σε δενδροφυτευμένη και περιφραγμένη έκταση, διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας και τελετών, κοιτώνες μαθητριών, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο.
Η Σχολή Ουρσουλινών γνώρισε μεγάλη ακμή την περίοδο 1910-1930, όπου φοιτούσαν περισσότερες από 300 οικότροφες μαθήτριες από όλη την Ελλάδα.
Σήμερα, στις εγκαταστάσεις της Σχολής στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο των Κάτω Μερών.


Αρχαιολογικοί χώροι

Ο αρχαιολογικός χώρος των Κιονίων ήταν από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας των αρχαίων Ελλήνων και το μοναδικό ιερό των Κυκλάδων αφιερωμένο εξ’ολοκλήρου στον θεό Ποσειδώνα.
Υπολογίζεται ότι κτίστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, τον 3ο αιώνα πΧ και είναι δωρικού ρυθμού.
Από τις περιγραφές και τις ανασκαφές γνωρίζουμε ότι υπήρχαν υπερμεγέθη αγάλματα του Ποσειδώνα και της συζύγου του, Αμφιτρίτης.


Στο Εξώμβουργο ή Ξώμπουργκο σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης του νησιού που κτίστηκε τον 8ο αιώνα πΧ, σε υψόμετρο 640μ και περιβαλλόταν από πελώρια τείχη που είναι ακόμα ορατά στις νοτιοδυτικές παρυφές του βράχου. Οι τρεις πλευρές του λόφου είναι απροσπέλαστες και μόνο η μία είναι δύσκολα προσβάσιμη. Επί Ενετοκρατίας κτίστηκε το διοικητικό κέντρο της Τήνου και ονομαζόταν «Μπουργκ» δηλαδή περίκλειστη σε τείχη ευρωπαϊκή μεσαιωνική πόλη.
Αφήνοντας το αυτοκίνητο στον Καθολικό Ιερό Ναό της Ιεράς Καρδίας και ακολουθώντας ένα ανώμαλο πλακόστρωτο μονοπάτι (σε περίπου 20 λεπτά) θα φτάσετε στην κορυφή, όπου θα σας αποζημιώσει η εντυπωσιακή θέα. Αν η μέρα είναι καθαρή μπορείτε να δείτε μέχρι και τη Σαντορίνη.

Το παραπάνω κείμενο είναι ενδεικτικό. Υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης – προσθήκης αξιοθέατων ή κειμένου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας.